Smaczne i zdrowe. Takie właśnie przekąski staramy wybierać się dla naszych dzieci. Kwestia wyboru odpowiednich produktów żywieniowych budzi wiele wątpliwości wśród początkujących rodziców. Co wybrać i czym kierować się podczas zakupu przekąsek dla dzieci. Niewątpliwie warte uwagi są jogurty naturalne. Zestawić je możemy z dowolnymi owocami, ale także płatkami śniadaniowymi czy kaszką. Jogurty naturalne możemy wykorzystywać także do przyrządzania innych smakołyków dla dzieci, takich jak racuszki czy muffiny jogurtowe. Jogurt stanowić może także zamiennik śmietany czy majonezu. Jest mniej tłusty, przez co łatwiej przyswajalny przez organizm małego dziecka. Na rynku możemy znaleźć wiele rodzajów jogurtów, zarówno tych wytwarzanych z mleka krowiego, jak i z owczego czy koziego, a także coraz popularniejsze ostatnio produkty sojowe. Jeśli zastanawiasz się jaki jogurt naturalny będzie najlepszy dla Twojego dziecka, zapraszamy serdecznie na nasz ranking 2025.

Obraz

Nazwa

Ocena 0-10

Cena

Sprawdź Cenę

      

Jogurt Naturalny 300ml

9.9

Tania

JOGURT mleko kozie

9.8

Tania

JOGURT BIO Sojade

9.7

Średnia

Mlekovita Jogurt Kuchmistrza

9.6

Tania

BIO CAPRA CAMPINOS

9.5

Tania

OWCZY JOGURT BERGERIE

9.3

Tania

JOGURT NATURALNY SOBBEKE

9.2

Drogi

Ranking jogurtów naturalnych 2025

Przyjrzyjmy się dokładniej jogurtom naturalnym, jakie zebraliśmy w dzisiejszym rankingu. Czym różnią się poszczególne propozycje i które zasługują na szczególną uwagę. Zapoznajmy się z dzisiejszym rankingiem.

Roguska struga – jogurt naturalny

jogurt naturalny bio

Jogurt naturalny produkowany jest z odtłuszczonego mleka, które dostarczane jest do mleczarni Roguska struga bezpośrednio od rolnika. Skład jogurtu naturalnego jest niezwykle prosty, gdyż oprócz mleka zawiera jedynie żywe kultury bakterii. To bardzo ważne, szczególnie dla osób, które przykładają wagę do swojego odżywiania, żeby jogurt był pozbawiony dodatków i stabilizatorów. Jogurt posiada zawartość tłuszczu ok 2,5%, dzięki czemu jest zdrowy, pożywny, ale także zrównoważony. Produkt firmy Roguska struga sprzedawany jest w 300 ml szklanych słoiczkach z wygodnym zamknięciem, co pozwala na wykorzystanie części jogurtu, a nie całości jednocześnie. Z racji, ze produkty Roguska struga nie posiadają konserwantów, ich data przydatności do spożycia jest znacznie krótsza niż innych jogurtów naturalnych, dostępnych na rynku w 2025 roku.

R

Zalety

  • nie zawiera konserwantów;
  • prosty skład jogurtu;
  • wygodne zamknięcie;
Q

Wady

  • krótki termin przydatności.

Garbaciak – jogurt z mleka koziego naturalny

jogurt naturalny zdrowy

Jogurty z mleka koziego z gospodarstwa Garbaciak pochodzą z Polski. Firma ta specjalizuje się głównie w produkcji serów dojrzewających, a na rynku obecna jest nieprzerwanie od 30 lat. Jogurt z mleka koziego charakteryzuje się niesamowitą, jedwabiście głądką konsystencją. Idealnie sprawdzi się zarówno do płatków śniadaniowych, jak i jako samodzielna przekąska. Jogurty produkowane w gospodarstwie Garbaciak są w pełni naturlne, bez dodatku proszku mlecznego. Przedstawiony w dzisiejszym rankingu produkt cechuje delikatny, mleczny smak. Nie jest słodzony ani zagęszczany, sprawdzi się więc doskonale nawet dla najmłodszych dzieci, które rozpoczynają przygodę z poznawaniem nowych smaków. Na uwagę zasługuje również fakt, iż jogurt sprzedawany jest w szklanych słoiczkach, które możemy wykorzystać ponownie.

R

Zalety

  • szklane opakowanie;
  • polska firma z długoletnią tradycją mleczarską;
  • gładka i kremowa konsystencja
Q

Wady

  • wysoka cena.

Sojade – produkt sojowy, naturalny, bezglutenowy

jogurt naturalny skład

So soja to produkt stworzony z myślą o wegetarianach i weganach, a także wszystkich tych, którzy z różnych względów nie mogą spożywać produktów pochodzenia krowiego czy kozich i owczych zamiennikó. Produkt sojowy w 99 % składa się z napoju sojowego. Co ważne, soja użyta do produktu pochodzi z certyfikowanych upraw ekologicznych. Jogurt dzięki braku zawartości mleka, a co za tym idzie laktozy, świetnie sprawdzi się także dla osób mających problem z jej nietolerancją. Produkt nie posiada także cukru, również pochodzenia naturalnego, co sprawia, że jest chętnie wybierany przez diabetyków. Sojade dostępny jest w dwóch wariantach wielkosciowych. Ciężko jest go zakupić, nie tylko w mniejszych sklepach, ale również w hipermarketach. Mimo iż z klasycznym jogurtem nie ma za wiele wspólnego, jego smak może z powodzeniem z nim konkurować.

R

Zalety

  • delikatny w smaku;
  • idealny dla wegan;
  • bez cukru;
Q

Wady

  • trudno dostępny.

Mlekovita – jogurt kuchmistrza naturalny

ranking jogurtów naturalnych

Jogurt kuchmistrza od Mlekovity, to propozycja dla wszystkich tych, którzy wykorzystują spore ilosci jogurtu naturalnego, zwłaszcza do gotowania czy pieczenia. Neutralny wręcz smak pozwala na wykorzystanie jogurtu zarówno do słodkich, jak i słonych propozycji jedzeniowych. Ze względu na zawartość w składzie mleka w proszku, nie możemy tu mówić o prostym i przejrzystym składzie. Jogurt jest produktem pasteryzowanym, co pozwala na prechowywanie go po otwarciu nawet przez kilka dni w warunkach chłodniczych. Jogurt sprzedawany jest w kilogramowych wiadereczkach, które możemy wielokrotnie otwierać i zamykać. Biorąc pod uwagę wielkość opakowania, jogurt ten to jedna z tańszych, dostępnych na rynku propozycji.

R

Zalety

  • duże opakowanie;
  • idealny dla gastronomii;
  • tani
Q

Wady

  • zawiera mleko w proszku.

Capra Campinos – kozi jogurt naturalny

najlepszy jogurt naturalny

Naturalny jogurt kozi od Capra Campinos to produkt pochodzący z certyfikowanych ekologicznych gospodarstw rolnych. Jak przystało na produkt pochodzenia koziego, jest on łatwostrawny i lepiej przyswajalny przez ogranizm w porównaniu z produktrami z mleka krowiego. Jest to świetny zamiennik klasyczego jogurtu, dla wszystkich alergików, uczulonych na białko mleka krowiego, w tym także i dzieci. W składzie jogurtu firmy Capra Campinos znajdziemy prócz mleka jedynie żywe kultury bakterii, przez co jest to prosukt o pożądanym składzie. Mimo iż produkty Capra Campinos produkowane są w Polsce, znalezienie ich na sklepowych półkach wcale nie jest proste. Jogurt z mleka koziego kupimy w wygodnych 150 ml opakowaniach.

R

Zalety

  • idealny dla alergików;
  • z ekologicznych gospodarstw;
  • przejrzysty skład;
Q

Wady

  • trudno dostępny.

Bergerie – owczy jogurt naturalny

Owczy jogurt naturalny Bergerie to produkt pochodzenia francuskiego. Jogurt pochodzi z mleka owczego powstałego z ekologicznego gospodarstwa, które jest objęte certyfikatem kontroli FR-BIO-01. Gwarantuje to naturalność produktu, a także brak obecności polepszaczy smaku czy zagęstaniaczy. Jogurt owczy posiada łągodny smak, dzięi czemu świetnie sprawdzi się do sałatek, mizerii, czy jako dodatek do twarogu. Z powodzeniem może być rónież łączony z owocami, czy innymi słodkimi dodatkami. Polecany jest również dla dzieci, które z powodu nietoleracji białka mleka krowiego nie mogą jeść klasycznego jogurtu. Produkt od Bergerie występuje w mniejszych 150 g oraz większych 400 g opakowaniach, dzięki czemu możemy wybrać interesujący nas wariant.

R

Zalety

  • doskonała alternatywa dla osób niejedzących mleka krowiego;
  • łagodny smak;
  • wyrób ekologiczny;
Q

Wady

  • wysoka cena.

Sobbeke – jogurt naturalny

Ekologiczny jogurt naturalny marki Sobbeke wyprodukowany został z mleka krowiego. Do Polski importowany jest z Niemiec, gdzie jest produkowany. Jogurt zawiera 1,5 % tłuszczu, jednak producent oferuje zarówno bardziej, jak i mniej odtłuszczone jogurty naturalne. Sprzedawany w 500g plastikowych opakowaniach. Charakteryzuje się łagodnym smakiem. Na uwagę zasługuje fakt, że produkt spełnia unijne wymogi i posiada certyfikat tzw. zielonego listka, który gwarantuje prawdziwie ekologiczne pochodzenie. Z racji importu, ciężko znależć jogurt na sklepowych półkach. Po zakup lepiej wybrać się do jednego ze sklepów z ekologiczną żywnością.

R

Zalety

  • wyprodukowany z ekologicznego mleka krowiego;
  • dostępne wersje o różnej zawartości tłuszczu;
  • posiada certyfikat zielonego listka;
Q

Wady

  • ciężko dostępny w sklepach.

Jogurt naturalny dla niemowląt – jakiej firmy wybrać?

Rozszerzając dietę naszego dziecka, musimy wybierać sprawdzone, bezpieczne, a przede wszystkim naturalne produkty. Pozwoli to na bezproblemową adaptację nowych smaków u dziecka. Wprowadzając do diety dziecka jogurty naturalne warto wybierać ta, pochodzące z ekologicznych gospodarstw rolnych, bez wzmacniaczy smaku, ale także przede wszystkim bez dodatku cukru. Przyjrzyjmy się dokładniej propozycjom, jakie znalazły się w dzisiejszym rankingu.

Cecha produktu
Roguska struga
Garbaciak  z mleka koziego
Sojade
Mlekovita – jogurt kuchmistrza
Capra Campinos – kozi jogurt
Bergerie – owczy jogurt
Sobbeke – jogurt naturalny
Rodzaj mleka
mleko krowie
mleko kozie
napój sojowy
mleko krowie
mleko kozie
mleko owcze
mleko krowie
Pojemność opakowania
300 ml
200 ml
125 g
1 kg
150 ml
125 g
500 g
Opakowanie
szklane
szklane
plastikowe
plastikowe
plastikowe
plastikowe
plastikowe
Produkt ekologiczny
tak
tak
tak
nie
tak
tak
tak
Dodatki
brak
brak
brak
mleko w proszku
brak
brak
brak

Rodzaj mleka

Chociaż najczęściej spotykamy się z jogurtami wytwarzanymi z mleka krowiego, coraz większą popularnością cieszą się wyroby Kozie czy Owcze. Wybierane są one głównie przez wszystkich tych, którzy z różnych względów nie chcą lub nie mogą spożywać produktów zawierających białko mleka krowiego. Nie tylko dorośli, ale także dzieci borykają się z tym problemem. Na rynku dostępne są także zamienniki w postaci produktów sojowych.

Pojemność opakowania

W zależności od sposobu wykorzystania, pojemność opakowania jogurtu odgrywać może bardziej lub mniej ważna rolę. Wykorzystując większe ilości jogurtu naturalnego wato wybierać opakowania o większej pojemności, ze względu na ich adekwatnie niższą cenę. Duże opakowanie wiąże się jednak z koniecznością zużycia jogurtu w miarę krótkim czasie. W przypadku jogurtów o większej pojemności warto zwrócić uwagę na ich sposób zamykania. Te, które możemy wielokrotnie otwierać i zamykać, łatwiej jest przechowywać w lodówce.

Opakowanie

Jogurty naturalne sprzedawane są zazwyczaj w plastikowych opakowaniach jednorazowego użytku. Jednak coraz częściej znaleźć możemy produkty, które oferowane są w szklanych opakowaniach, zazwyczaj słoikach z zakrętkami. Z punktu widzenia ekologii szklane opakowania są znacznie bardziej przyjazne środowisku, gdyż możemy wykorzystywać je wielokrotnie.

Produkt ekologiczny

Kupując produkty dla swoich dzieci zależy nam na ich wysokiej jakości. Dlatego właśnie coraz więcej osób zaczyna interesować się tematyką produktów oznaczonych jako bio. Pochodzą one z ekologicznych gospodarstw, które bazują głównie na rozwiązaniach, które nie mają inwazyjnego wpływu na produkty powstające z wykorzystywanych składników. Produkty ekologiczne zgodnie z rozporządzeniem Unii Europejskiej muszą być specjalnie oznaczone logo przypominającym zielony listek. Szczególnie ważne jest zwracanie uwagi na pochodzenie produktu, jeśli zamierzamy wykorzystywać go z przeznaczeniem dla najmłodszych, a więc dzieci. Jogurty ekologiczne bio, wolne są od chemicznych substancji, które przenikają do roślin w sposób pośredni.

Dodatki

Wśród dodatków do jogurtów wymienić możemy między innymi różnego rodzaju owoce. O ile są to pożądane dodatki, to w składach jogurtów naturalnych, znaleźć możemy także inne już niestety nie tak dobre dodatki. Wśród najczęściej spotykanych możemy wymienić zawartość mleka w proszku, zamiennie z serwatką również w takiej postaci. Co prawda nie wpływają one negatywnie na wartości odżywcze, płynące ze spożywania jogurtów, jednak ich zawartość nie jest niezbędna. Znacznie gorszymi składnikami są zagęstniki oraz substancje wzmacniające smak. Ze względu na fakt, że są to substancje chemiczne, nie zaleca się podawania jogurtów zawierających je w składzie, szczególnie niemowlętom.

Roguska struga – najlepszy jogurt naturalny 2025

Produkty pochodzące z ekologicznego gospodarstwa Roguska struga to źródło cennych substancji odżywczych i witamin. Ze względu na ich naturalne pochodzenie, są świetną przekąską nie tylko dla dorosłych, ale także i dla dzieci. Jogurt naturalny Roguska struga wyprodukowany został z mleka krowiego, nie jest więc polecany dla alergików, a także wszystkich osób, które zamierzają wyeliminować białko mleka krowiego ze swojej diety. Sprzedawany jest w 300 ml opakowaniach, wykonanych ze szkła oraz posiadających zakrętkę, pozwalającą na wielokrotne zamykanie oraz otwieranie opakowania. Pojemność pozwala na wykorzystanie produktu przez całą rodzinę, jednak nie jest na tyle duża, żeby nie można było jej zużyć w rozsądnym czasie. Jogurt naturalny Roguska struga to produkt pochodzenia ekologicznego, bez wspomagaczy smaków i zagęstników. Jego neutralny, delikatny smak sprawia, że jest polecany zarówno do kompozycji smakowych słodkich, jak i słonych. W składzie jogurtu znajdziemy jedynie mleko oraz żywe kultury bakterii.

Powiązane Artykuły

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Jaki jogurt naturalny wybrać
Average rating:  
 0 reviews
slot thailand slotgacormaxwin wwwl24.mitsubishielectric.co.jp game slot online