Laktoferyna jest wielofunkcyjnym białkiem występującym między innymi w ciele człowieka, ślinie, łzach i mleku kobiecym. Posiada wspaniałe właściwości, w tym wiążące i przenoszące żelazo, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne, przeciwpasożytnicze, przeciwalergiczne, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Laktoferynę można pozyskać z mleka krowiego, a następnie dodać do preparatów, takich jak mleko dla niemowląt.

W jaki sposób działa laktoferyna?

Laktoferyna należy do grupy transferryn i jest zdolna do pobierania, dystrybucji i uwalniania trójwartościowego żelaza. Posiada szerokie właściwości przeciwdrobnoustrojowe, może hamować wzrost bakterii poprzez wychwycenie żelaza lub poprzez zaburzenie integralności błon plazmatycznych. Laktoferyna wykazuje działanie immunomodulujące i posiada funkcję regulacji komórek odpornościowych. Laktoferyna jest jednym z elementów wrodzonego (nieswoistego) układu odpornościowego organizmu, który występuje głównie w błonach śluzowych i stanowi pierwszą linię obrony organizmu przed patogenami.

Laktoferyna w mleku matki

Laktoferyna odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie noworodka i niemowlaka. Poprzez mleko matki, laktoferyna trafia do układu pokarmowego, który może nie być jeszcze w pełni dojrzały i rozwinięty. Tam część laktoferyny nie zostaje całkowicie strawiona, przechodzi do jelita grubego i przenika do krwioobiegu małego dziecka, gdzie pełni ważną funkcję immunomodulującą. Laktoferyna pomaga regulować wchłanianie żelaza w jelicie i jego dostarczanie do komórek organizmu. Chroni przed infekcjami bakteryjnymi. Zapobiega ich rozwojowi, głównie poprzez wiązanie żelaza niezbędnego bakteriom do budowania ścian komórkowych.

Laktoferyna a organizm noworodka

Naturalnym źródłem laktoferyny jest między innymi mleko matki. Najwięcej występuje jej w siarze, czyli mleku wydzielanym do kilku dni po porodzie oraz w mleku dojrzałym, czyli po 3-4 tygodniach od porodu. Laktoferyna jest pierwszą linią obrony przed patogenami ze świata zewnętrznego. Przekazywana z mlekiem matki chroni organizm noworodka od wewnątrz. Urodzone naturalnie i o czasie noworodki mają dostarczoną odpowiednią ilość laktoferyny z pokarmu matki. Wystarcza jej do zachowania prawidłowej podaży żelaza oraz ochrony przeciw infekcjami.

Laktoferyna a noworodki urodzone przedwcześnie

Za najważniejszą właściwość biologiczną laktoferyny uważa się działanie zapobiegające występowaniu martwiczego zapalenia jelit (NEC, z ang. necrotising enterocolitis) u noworodków urodzonych przedwcześnie. Podawanie doustne laktoferyny u wcześniaków, niezależnie od podawania probiotyków i rodzaju karmienia wpływa na dojrzewanie jelit i znacząco zmniejsza wystąpienie NEC, nie powodując przy tym żadnych działań niepożądanych.

Suplementacja laktoferyny wśród noworodków i niemowląt

Z różnych przyczyn, gdy matka nie posiada pokarmu naturalnego, nie ma wystarczającej ilości pokarmu, nie może karmić z przyczyn zdrowotnych lub decyduje się na karmienie mlekiem modyfikowanym, powinna rozważyć suplementację laktoferyny. Jest ona uznana za bezpieczną i może być stosowana u noworodków, niemowląt i małych dzieci. Wyjątkowo polecana jest dla noworodków, u których układ pokarmowy jest niedojrzały, laktoferyna w pierwszej kolejności wpływa na właściwy rozwój mikrobioty jelitowej. Stamtąd następnie przedostaje się do krwioobiegu i działa ochronnie przeciw bakteriom, wirusom i innym patogenom. Dodatek laktoferyny w diecie małych dzieci wskazany jest w stanach obniżonej odporności, niedoborów żelaza, podejrzenia choroby alergicznej i w zakażeniach infekcyjnych. Laktoferyna zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób o podłożu bakteryjnym, wirusowym, grzybiczym i pasożytniczym. Stosowanie laktoferyny wyjątkowo zalecane jest podczas terapii antybiotykowej. Białko wspomaga regenerację mikroflory jelitowej, co również wpływa na właściwą odpowiedź immunologiczną organizmu.

Jaką laktoferynę wybrać dla noworodków i niemowląt?

Na rynku dostępne są preparaty z laktoferyną w dwóch postaciach – mleka dla niemowląt z dodatkiem laktoferyny oraz suplementów – proszku do rozpuszczenia i kropli doustnych.

Istnieją dwa parametry mające realny wpływ na skuteczność przyjmowanej laktoferyny, dzięki którym warto kierować się wybierając preparat z laktoferyną dla noworodków, niemowląt i dzieci.

Czystość laktoferyny

Pierwszym z nich jest jej czystość. To parametr wskazujący, jaki procent stanowi czysta laktoferyna w całkowitej zawartości białka w laktoferynie dodawanej do produktu. Im wyższy procent, tym więcej białka o właściwościach biologicznych i tym samym, lepsza skuteczność preparatu. Można przyjąć, że laktoferyna o czystości 95% jest wysokiej jakości. Należy także dopytywać producentów sprzedających laktoferynę czy posiadają certyfikaty świadczące o stężeniu czystej laktoferyny dodanej do danego produktu. Wielu producentów laktoferyny oferuje to białko zanieczyszczone innymi o strukturze podobnej do laktoferyny np. laktoperoksydazą. Ponadto biologiczna aktywność laktoferyny może być znacząco ograniczona jeśli jest ona zanieczyszczona innymi białkami lub ich kompleksami (np. endotoksynami lub angiogeniną).

Do mleka Laktowit dodawana jest najwyższej jakości laktoferyna, przebadana laboratoryjnie o zweryfikowanej czystości.

Ilość laktoferyny w preparacie

Drugi czynnik, to ilość laktoferyny w przeliczeniu na porcję dzienną, czyli ile mg laktoferyny dziennie faktycznie przyjmują noworodki i niemowlęta. Przykład 1: suplement diety w formie saszetki do rozpuszczenia

SkładnikPorcja dzienna
Laktoferyna0,1 g

Przykład 2: mleko modyfikowane z dodatkiem laktoferyny Laktowit Premium Laktoferyna+MFGM

SkładnikPorcja dzienna (w przybliżeniu)
0-2 mcy2-5 mcy5-6 mcy6-7 mcy7-12 mcy12-36 mcy
Laktoferyna0,59 g0,63 g0,59 g0,62 g0,46 mg0,47g

Jak widać na powyższym przykładzie, należy zwracać uwagę także na ilość laktoferyny w danym preparacie. Mleko modyfikowane Laktowit Premium posiada nawet 6x więcej laktoferyny niż saszetki do rozpuszczenia

Mleko Początkowe

Mleko Następne

Mleko Modyfikowane po 1 Roku

mega sloto